Domácí ekologická samotvrdnoucí hmota
Děkuji za nápad Peggy Bundové :) odkaz
Potřebujeme pouze vodu, jedlou sodu a kukuřičný škrob v poměru 2 díly sody na 1 díl škrobu a 1 díl vody. Pozor, jedná se o objem, tedy odměřujeme např. hrníčky, v žádném případě ne o hmotnost, proto nevážit!!! Kdo si chce hmotu obarvit, tak ještě potravinářské barvivo, příp. akrylové barvy na barvení po zaschnutí.
Vše dáme do hrnce, nejlépe nějakého nepřilnavého, Ohříváme, hmota nejdříve zřídne, ale hned úplně zhoustne. Z hmoty uděláme kouli, jde to skoro hned, moc to nepálí, hned zabalit do sáčku nebo potravinová fólie, jinak hned okorá, ale jde to napravit, prohníst s trochou teplé vody nebo mokrýma rukama, vyválíme plát silný tak 4 mm a vykrajujeme libovolné tvary, s hmotou se výborně pracuje, vůbec nelepí, konzistencí je jako marcipán, nedělat úplně tenké, jinak se při sušení kroutí a po usušení lámou.