Chléb s psyliem, bezlepkový
Ingredience:
450g Mix B
550ml vlažné vody (500ml-nabobtnat psylium, 50ml-kvasnice)
50g pohankové mouky
1 instantní droždí (15g čerstvého)
1 větší lžička psylia (můžeme přidat i chia semínka)
1 lžíce cukru
2 lžičky soli (12g)
1 lžíce oleje
1 lžička kmínu
Postup:
Do mísy dáme vzešlý kvásek, namočené psylium, obě mouky smíchané se solí a kmínem, promícháme, nakonec přidáme olej, vypracujeme těsto, těsto je lepivé, patlavé, přikrýt poklopem nebo igelitovou taškou ať neosychá (já rychlokyska), necháme kynout, v teple stačí 40 minut, pomoučíme vál, vyklopíme těsto pokud možno vcelku, jdeme překládat, pomoučíme vrch těsta, vezmeme cíp těsta a přeložíme do středu, otočíme o 90° a zase vezmeme cíp těsta a přeložíme do středu a pořád dokola, těsto si stočíme, pomoučíme, pěknou kulatou stranou dáme dolů do ošatky na chleba vysypanou solamylem nebo maizenou (zacpou se dírky v ošatce), zakryjeme poklopem z mikrovlnky do kterého stříkneme vodu z rozprašovače, necháme kynout asi hodinu (v teple stačí méně, zatím troubu rozpálíme na 200°C) a vyklopíme opatrně na plech (nevyděláváme plech jen vystrčíme), dolů na další plech dáme vodu a také chléb postříkáme vodou z rozprašovače, po deseti minutách, vytáhneme plech s vodou, ubereme na 190°C a za 35 minut troubu vypneme.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář